Рокли

Червена бална рокля

Стина бална рокля в цвят червено/бордо.

Роклите са една от основните дрехи, които жените носят от векове. Историята им започва още от древността. В Древен Египет влиятелните жени или фараоните са изобразявани с дълги златисти рокли. Клеопатра една от най-красивите жени векове наред, единствената жена фараон, е имала изключително много рокли, правени специално за нея. В Древен Рим жените също са носели рокли наричани обаче „тоги”. В Древността са можели да си ги позволят само богатите и високопоставени дами. В Средновековието по-голямата част от жените, дори по-бедните, са носели рокли. При тях роклите са били с модела на днешните булчински рокли с обръчи. Някои от роклите са били с втъкани златни или сребърни нишки, или извезъни с скъпоценни камъни. В Средновековието именно по това как изглежда роклята са преценявали социалния и обществен статус.

В днешно време има много дизайнери, които се занимават именно с това да проектират различни модели на рокли. Някои от основните форми на рокли, които се срещат са: A-line рокля, империална рокля (рокля с обръчи), рокля за бременни, туника, рокля тип обвивка (роклите плътно по тялото) и много други. Разбира се, освен различните форми има и рокли за специални случаи: коктейлна рокля, официална рокля, балетна рокля, сватбена рокля, рокля за бал и други.

Може би една от най-известните рокли е именно малката черна рокля на Шанел. Преди 1920 година, черният цвят е запазен за периодите на траур и се е считало за неприлично да се носи извън тези обстоятелства. По времето на викторианската епоха се е очаквало една вдовица да носи черна рокля най-малко 2 години. През 1926 година обаче Габриел „Коко” Шанел публикува снимки на изчистени черни рокли и американския Vogue. Тя е права украсена само с няколко диагонални линии, Vogue я наричат „Форд Шанел”. Малката черна рокля продължава да бъде популярна и по време на Голяма депресия, предимно чрез своята елегантност и евтина цена. И до днес малката черна рокля е една от основните дрехи, които всяка жена трябва да има в гардероба си.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>